Първи учебен ден без сътресения: Как?

Първи учебен ден

Първият учебен ден е чакан с нетърпение и вълнение седмици наред и от учениците, и от възрастните. И въпреки че е едно прекрасно изживяване, често се превръща в истинска истерия най-вече за родителите на по-малките ученици.

Силните емоции, притеснения и големи очаквания обаче могат да провалят важното събитие. Ето защо е хубаво да спазвате някои правила в неговото организиране.

1. Не превръщайте първия учебен ден в драма

Първият учебен ден е истинско предизвикателство за всеки малък ученик. Моментът е напрегнат и без да превръщате временната раздяла в истинска драма. Ако вие се притеснявате да оставите детето си в двора на училището само, то също няма да изпитва увереност. А тя ще му е изключително необходима, за да се справи с всички нови неща. Задължително го подгответе предварително какво предстои, като наблегнете на интересните и хубави емоции.

В крайна сметка, вие оставяте детето си в сигурните ръце на учителя, който прекрасно знае как да го успокои и предразположи.

2. Обяснете на детето какво предстои

Запознайте го с програмата за деня и му обяснете кога ще го вземете. Обикновено на предварителната родителска среща учителят обяснява каква ще е организацията, какво се иска от вас и как ще преминат първите часове.

Създайте рутина от първия учебен ден, която ще помогне и на двама ви да се приспособите бързо. И нека тази рутина не е прекалено ентусиазираща и емоционална, защото вълненията от промените са достатъчни натоварващи.

3. Помогнете на ученика да намери нови приятели

Интровертните деца се нуждаят от малко помощ, за да се социализират. Ако и вашето дете изпитва притеснения от новите контакти, споделете го с учителя. Когато децата са малки, помощта на възпитателя е незаменима.

Можете и вие самите да се сприятелите с майките на останалите деца, така че да имате възможност да се виждате извън училище. Ако живеете наблизо, това би било много полезно за създаване на нови приятелства.

Разбира се, това не означава вие да избирате приятелите на своето дете. Можете да предложите, да организирате нещо вълнуващо с друго дете, но нека първо получите индикации за взаимна симпатия. 

4. Улеснете престоя на детето в училището

Подгответе всичко, от което би могло да има нужда в първия учебен ден – вода, лека закуска, мокри и сухи кърпички.

Изберете удобни дрехи, с които детето се чувства добре и се слива с останалите. Прекалено официалните тоалети биха предизвикали подигравки от страна на другите деца, които все още не могат да бъдат тактични.

5. Не задавайте много въпроси

Дори да не го показва, малкият ученик се вълнува от първия учебен ден твърде много. Вашите въпроси преди и след празничния ден в училище допълнително ще го напрегнат. Ако детето иска да ви разкаже, изслушайте го внимателно, но ако не иска – не настоявайте. След като еуфорията премине и се успокои от домашната обстановка, то вероятно само ще започне да разказва интересни случки от училище.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук