Kак да подготвим детето за първи клас?

Как да подготвим детето за първи клас

Приемането в първи клас е голяма стъпка за всяко дете. Това е едно от най-вълнуващите събития в детството, което се чака от много деца с нетърпение и похвален ентусиазъм.

Благодарение на предучилищната подготовка, бъдещите първокласници имат изградена представа за учебния процес, могат да смятат и четат, постепенно да усъвършенствали изписването на малките и големи букви.

Интересно е да отбележим, че според много педагози първокласниците, които не са добре подготвени, полагат повече усилия да усвоят новите знания. А тези от тях, които вече четат гладко и смятат с цифри до 100, мислят, че няма какво ново да научат през първата година. Така постепенно изостават от изпитващите затруднения през първия срок на първи клас деца.

Ето защо, ако малкият ученик изпитва затруднения в предучилищната група, това съвсем не означава, че няма да се справи с учебния материал на първи клас. Родителите са тези, които трябва да стимулират неговата любознателност и ученолюбивост под формата на образователни игри.

Ето и как да подготвим бъдещия първокласник за предизвикателствата, които го очакват:

Вдъхнете живот на буквите и числата

Привлечете вниманието на малчугана към буквите и числата, които го заобикалят. Стимулирайте да го чете всички надписи, които виждате в ежедневието, да брои стълбите, покупките. Използвайте играчките и книжките за забавни игри на събиране и изваждане.

Запознайте детето с основни понятия от географията

Купете глобус и заедно разгледайте континентите, посочете къде се намира страната ни, с кои държави граничи. Поговорете за природата и забележителностите във вашия край, какви животни и растения се срещат, как се грижим за тях.

Изградете положителна представа за училището

Не плашете детето с училището, когато е непослушно. Ако непрекъснато повтаряте, че в първи клас ще има много уроци и домашни, то ще го възприеме като наказание и досадно задължение.

Нека има определено време за игра, след като е написало домашните си. Така детето ще има стимул да изпълни задачите си и няма да изпитва неудовлетворение от новата ситуация.

Купете заедно ученическите принадлежности

Включете бъдещия първокласник в избора на раница, несесер, кутия за хранене, бутилка за вода, тетрадки, тефтери, папки. Нека те отговарят на неговия вкус и му създават настроение.

Може да изработите сами и някои ученически пособия, за да събудите ентусиазма и креативността на детето.

Научете детето на самостоятелност, дисциплина и отговорност

За да не изпитва притеснения в началото на първи клас, научете ученика да се справя сам с обличането, завързването на връзките, боравенето с ципове и копчета, подреждането на раницата и организирането на учебните помагала в папките.

Детето трябва да е запознато с отговорността, която носи за вещите си, когато е навън. Постепенно му обяснете за опасностите и възможните ситуации по опазването им. Повечето деца носят скъпи вещи в училище, за които все още не знаят как да се грижат.

Поговорете за бъдещия график

Запознайте първокласника с графика, който предстои: кой ще го води и взима от училище, кой ще се грижи за него у дома, ще посещава ли занималня, какви ще са задълженията му след училище, как ще се променят неговите извънучилищни занимания. Създайте рутина, която носи спокойствие и чувство на сигурност. В този период всичко е ново и различно и това за по-чувствителните деца е голямо изпитание.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук