Съвети за избор на детски часовници

детски часовник

Децата тръгват на училище и ориентацията във времето става задължителен елемент от тяхното ежедневие. За да им помогнем още от ранна възраст да придобият навика и уменията да планират правилно времето си, непременно задължително трябва да ги снабдим с някой от красивите и функционални детски ръчни часовници, които съвременният пазара предлага.

Въпреки, че са аналог на часовниците за големи хора, детските ръчни часовници имат някои значителни разлики. Когато избирате детски часовници, обърнете максимално внимание на безопасността и комфорта, както на корпуса, така и що се отнася до каишката. Като правило корпусите на детските часовници са направени от неръждаема стомана, пластмаса или безопасна алуминиева сплав, а колкото до стъклото, обикновено се разчита на минерално или акрилно такова.

Минералното стъкло е здраво, притежава отлични оптични свойства, както и е устойчиво на надраскване. Освен това и формата му не се изменя с течение на времето. Акрилното стъкло е не по-малко добра опция, защото притежава свойството да не се пръска на парчета, когато се счупи и не може да навреди нито на здравето на малчуганите, нито на циферблата на часовника. И накрая, този материал е екологичен и завидно издръжлив.

 Каишките за детски часовници следва да са много здрави и същевременно да са еластични и меки. Материалите на изработка не трябва да провокират алергични реакции или да предизвикват каквото и да било дразнене на деликатната детска кожа. Най-популярните опции са каишките, изработени от висококачествена PVC, гума, PU, найлон.

Гумените каишки се характеризират с еластичност и водоустойчивост, много са приятни на допир и удобни за употреба. Такива каишки могат да се забележат сред продуктите на марки като Q&Q, Casio, LORUS и други.

Найлонът е високотехнологичен, модерен материал с много предимства – устойчивост на топлина, ултравиолетова светлина и вода, освен това съхне бързо и не избледнява с времето. Този тип каишки са особено характерни за детските часовници Timex.

 PVC е материал, който също често се използва за направа на каишки за детските часовници. Той е безопасен, евтин, наподобява кожа и е доста издръжлив. 

PU (полиуретан) е приятен на допир екологичен материал без вредни добавки, който се нарича още еко кожа, тъй като е хипоалергичен. Материалът съчетава предимствата на естествените и синтетичните материали, като не отстъпва по качество на естествената кожа и даже я превъзхожда по износоустойчивост, липсата на миризма и това, че не се разтяга и напуква. Също така не се втвърдява от студа и не се нагрява в горещите дни. Позволява на детската кожа да „диша“, поради наличието на проходни пори. Затова PU каишките за часовници са и толкова предпочитани.

Аналогов или електронен детски часовник?

Друг важен момент при избор на детски часовници е въпросът дали да се заложи на аналогов или електронен циферблат. Разбира се, би било по-лесно за детето да разпознава часа, изписан като цифри върху електронния дисплей, но главната цел е то да може да се ориентира във времето, разчитайки местоположението на стрелките на циферблата. Затова, при избора на първите детски часовници, е важно да се започне с  аналогов циферблат.

Когато детето вече се научи безпогрешно да разчита времето по него, може да се премине и към купуването на електронен часовник. По това време вероятно вече детето ще се интересува и от разширената функционалност на своя часовник, така че, може да помислите за електронен модел с хронометър и функция будилник. Тези екстри със сигурност ще са полезни за децата, които ходят на училище.

Мого модели детски часовници и аксесоари може да разгледате на Timebox.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук