Ролята на образователните игри за развитието на детето

образователна детска книжка

Играта е естествена потребност за всяко дете. Тя му позволява да научи повече за света около него и механизмите, които го управляват. Една много съществена група от различните видове детски забавления са така наречените образователни игри, които могат да се играят както навън, така и у дома. Благодарение на образователните игри малчуганите могат да развият много нови умения и познания, а също така да бъде подпомогнато тяхното умствено, емоционално и социално развитие.

По този начин, умелото използване на подбрани типове образователни игри не само ще донесе много радост на детето, но и ще му помогне то да научава всеки път нещо ново. Затова е много важно игрите с децата да бъдат правилно организирани и родителите да участват активно в тях.

Как да планирате времето за игри за да бъдат тези мигове вдъхновяващи, креативни и полезни?

Съществуват различни ефективни практики, но днес ще обърнем по-специално внимание само на една от тях.

Литературно четене за деца

Четенето оказва огромно влияние върху правилното развитие на детето. „Комуникацията“ с книжките е препоръчително да започне в първите дни от живота на бебето. А някои специалисти твърдят, че по-добри резултати могат да се постигнат дори още по време на вътрематочното развитие на детето.

Въпреки че когато е твърде малко, бебето не разбира значението на думите, изречени от родителя, то започва свиква с тембъра и звука на неговия глас. По-късно, тригодишните вече ще слушат различните стихчета и истории с далеч по-голямо внимание и всеотдайност.

Важно условие е обаче да изберете образователна детска книжка, подходяща за възрастта на детето. За най-малките можете да заложите на кратки, лесно римувани стихотворения, в които се говори за разнообразни ситуации, хора и предмети, познати на малките от всекидневието. Чудесно е, ако книжките са украсени с цветни илюстрации – красиви, ярки и запомнящи се.

Ролята на детските книги в живота на детето

Детските книжки не само обогатяват речника на детето, но и го учат правилно да произнася думите. Също така, имат и свойството да предават положително настроение и да насърчават доброто поведение. Могат да помогнат много при за разрешаването на конфликти от най-различно естество, да помогнат на малкото дете да разбере по-добре емоциите си и да бъде съпричастно към нуждите на другите. Детските книжки имат и друга важна роля – те интензивно развиват социалните умения и стимулират емоционалното развитие на децата.

Многобройните изследвания потвърждават, че децата, които четат редовно, имат по-добре развито въображение, могат по-лесно да формулират твърдения и като цяло речевата им култура е по-богата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук