Най-важните упражнения за бъдещите ученици

Упражнения за първолаци

Всеки бъдещ ученик се нуждае от определени умения и способности, за да се справи с учебния процес. Повечето от тях детето е придобило в детската градина и предучилищната група. Някои от тези умения са по-силно развити от други и това е съвсем нормално.

Ролята на родителите е да насърчат децата да затвърдят знанията си и да работят върху дейностите, които ги затрудняват. Рядко децата се справят еднакво добре с всичко.

Като бъдещи ученици, децата трябва да имат определени училищни способности. Някои деца се развиват по-бавно, изговарят трудно дългите думи и не могат да научат азбуката. Това не означава, че имат нужда от специално обучение. Просто се нуждаят от повече упражнения, които можете да правите заедно вкъщи.

Игри и упражнения за бъдещи ученици

Речева терапия

Ако детето се затруднява да изговаря думите и особено дългите от тях, може да измислите игри, при които по забавен начин да ги упражнявате. Започнете с няколко срички, като между тях си подавате балон или топка. Когато детето изговори правилно думата, го похвалете. Дори да греши, не го поправяйте, а започнете отначало.

Има деца, които трудно организират думите в изречение. Започнете да разказвате някаква история и оставете на детето да я довърши. Стимулирайте въображението му с цветни книжки.

Развивайте фините двигателни умения

Има бъдещи ученици, които все още се затрудняват да оцветяват, режат, апликират.  Заедно нарисувайте няколко фигури и предложете на малчугана да ги изреже и оцвети. Някои деца на тази възраст все още се затрудняват да използват канцеларско лепило, когато трябва да залепят малки елементи, както и да режат тиксо.

Затвърдете визуалните възприятия

Тренирайте зрителната памет с различни игри. Пъзелите са добър вариант за това. Учете детето да разпознава различните форми и да запомня имената им. Ако се затруднява да различава триъгълника от правоъгълника, може да ги рисувате и то да ги отгатва.

На пръв поглед е лесно, но децата се затрудняват с толкова много цветове, форми, понятия, букви и цифри.

Тренирайте слуховите възприятия

Часовете по музика в първи клас са забавни и приятни, но също изискват определени умения. Затова тренирайте чувството за такт и ритъма на пляскане, разграничаването на различните музикални инструменти, по-бързото запомняне на дългите куплети.

Подгответе бъдещия ученик за предизвикателствата в часовете по физическо

Всяко дете обича да бяга след топката и да скача. Това обаче съвсем не означава, че то държи правилно топката или я топа добре. Топането на топка се превръща в проблем най-вече за момичетата, които не са се занимавали със спорт преди това. И невъзможността да боравят с топката може да провали часовете им по физическо.

Ето защо месеците преди приемането на детето в първи клас, може да отделите специално внимание на различните спортове и да обясните как да борави правилно с топката.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук