Как да изберем ученическа раница за всяка възраст

раница за ученици

Малките и по-големи ученици от всички възрасти се радват да притежават и персонализират своята уникална ученическа раница, за да изразят себе си. Какви видове и модели чанти за рамене са подходящи за различните възрасти и как родителите да изберат най-подходящата?

Детска градина и предучилищна група

Разноцветните и пъстри десени на чантите за гръб или тези с картини на любимите герои са предпочитани от учениците, които тепърва започват училище в началния курс. По-компактните детски ранички са подходящи и достатъчно удобни за носене от деца в предучилищна възраст или детска градина, тъй като на тази възраст не се нуждаят от много книги или консумативи.

Малка и лека раничка е точно подходяща за носене на тефтер или блок за рисуване, малка кърпа, резервни дрешки и пижама, несесер за моливи, плюс шише или термос с вода. Децата на тази възраст също обичат цветни и пъстри раници, особено тези с любимите си анимационни герои.

За тази възрастова група родителите може да искат да избягват да инвестират в скъпи чанти, тъй като те се използват само за кратко време. Но все пак изберете такава, която е достатъчно здрава и лека, с удобни презрамки за намаляване на тежестта върху раменете и гърба. Ергономичната раница в тази възраст е особено важна за подрастващите.

Раница за малките ученици

В тази възраст децата имат нужда от пространство за вещите си, като същевременно чрез ученическата раница се стремят да бъдат по-организирани и концентрирани.

Голямо предимство имат раниците за ученици с много вътрешни джобове и просторно основно отделение, което може да побере училищни тетрадки, учебници и папки със стандартен размер. Вътрешните малки отделения са проектирани така, че да съхраняват добре писалките, моливите и други ученически пособия, плюс удобният преден джоб улеснява достигането до други неща от първа необходимост, като монети, ключове, портмоне и т.н.

Носенето на прекалено тежка и претоварена с учебници ученическа раница не е просто досадно; то може да допринесе и за болка в кръста или раменете. За да се избегнат проблеми, натоварената раница не трябва да тежи повече от 20 процента от теглото на ученика. Например 6 килограма трябва да са максималното тегло на чантата, ако детето тежи 30 килограма.

Относно дизайна на тези модели ученически раници, тук отново са предпочитани пъстрите и свежи цветове, както и такива с любими детски герои.

Родителите са доволни и щастливи, когато и детето им е щастливо, но най-вече когато успеят да убедят децата си да добавят светлоотразителни ленти към раницата си, което повишава безопасността на учениците при ходене до и от училище, ако навън е тъмно.

В огромен плюс ще е ако раницата е оборудвана с изолиран джоб за съхранение на кутия за обяд, както и торбичка отстрани за бутилка с вода или термос, така че да няма нужда да носят друга чанта за обяд.

От ергономична гледна точка е важно чантата за гръб да бъде изработена от лека и дишаща материя, така че да не спарва гърба на притежателя си. Ергономичните ученически раници са изработени от съвременни материи и с форма, която не изкривява гръбначния стълб в тази ранна детска възраст.

Ученически раници за по-големите

В тийнейджърска възраст учениците имат нужда от себеизразяване и повече свобода. Тук факторите, които са важни при избор на раница отново остават ергономичната форма, удобното пространство, разпределено с големи отделения за учебници и пособия и малки джобове за аксесоари. Дизайна на тези чанти за гръб отново трябва да бъде уникален и неповторим с пъстри цветове и десени. Любими са камуфлажните и абстрактните форми и шарки.

Тийнейджърите в тази възраст предпочитат ученически раници с външен джоб за своите електронни джаджи като таблет, смартфон и слушалки.

Ако търсите ученическа раницата на достъпна цена – не забравяйте и за комфорта на вашето дете.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук