Как да организираме дистанционното обучение на учениците

учене вкъщи първокласници

Както всички знаем, през миналата учебна година COVID-19 предизвика повсеместно затваряне на училищата и преминаване на всички ученици към дистанционно онлайн обучение. За целта в обучението бяха включени редица нетрадиционни методи и системи, разработвани специално за неприсъствено образование – инструментите за онлайн класна стая като Google Classroom, Zoom, а често и подкасти от учители. 

Докато родителите се опитваме да се приспособим към този нов сценарий, през цялото време не бива да забравяме, че за децата е още по-трудно и имат нужда от нашата помощ да останат фокусирани върху ученето и да избягват прекомерното залитане към игри, социални медии и филми/youtube.

„Това е стресиращо, непредсказуемо време за всички, включително за семействата, родителите и децата. Можете да помогнете на децата си, като им осигурите сигурност и рутина и изтъквате положителните страни в промененото образование“, споделя д-р Памела Хърст-Дела Пиетра, президент на „Децата и екраните“ – Институт за цифрови медии и детско развитие.

По-долу от Parvolak.com споделяме техните десет съвета за семействата, докато се адаптират към новата реалност на ученето у дома.

1. „Цифрова“ карантина

Опитайте да ограничите мобилните телефони и таблети на децата си, докато училищната им работа не бъде изпълнена както трябва, така че да може да получи необходимото им внимание. 

Функциите на детските приложения, игрите и съобщенията са забавни, но те също могат да се окажат разсейващи. Ако имате възможност, опитайте да осигурите на децата си специално устройство – училищен лаптоп, за максимално отдаване на онлайн обучението.

2. Кът за обучение

Вашите деца ще постигнат най-добри резултати в тихо, удобно и посветено за целта пространство, където да протича учебният процес. В идеалния случай това трябва да е място, различно от това, в което обикновено играят игри или гледат телевизия. 

Имайте предвид, че децата ще бъдат в това пространство в продължение на много часове всеки ден, а родителите трябва да внимават за всички ортопедични проблеми, които могат да възникнат, свързани с комфорта и стойката.

3. Наблюдавайте процеса

В тази нова среда за обучение можете да помогнете, като наблюдавате нивата на интерес и ангажираността на децата си в адаптирането им към новия график и материалите у дома. 

Най-простият начин да направите това? 

Наблюдавайте. 

Погледнете очите на детето си, за да видите дали те следват заедно с екрана. Проверете дали си водят бележки или поне отметки. 

Задайте въпроси в края на урока. Правете им диктовки. Макар че това може да изисква разконцентриране от вашата работа или излизане за ранен обяд, важно е да сте сигурини, че децата ви наистина учат. 

Ако установите, че детето ви не се занимава с уроците, не се страхувайте да се свържете с учителите, за да проучите по-добре проблема. Понякога лесно може да се отстранят техническите проблеми като лошо аудио, лоша връзка или други разсейващи фактори.

4. Почивки

Уверете се, че децата ви правят много почивки, за да си осигурят физическа активност и време далеч от екраните. 

Задайте аларми, подобни на тези, с които биха се сблъскали в училище и ги насърчавайте да станат, да подишат чист въздух, да се разходят поне из апартамента, ако нямате двор или да хапнат лека закуска, така че да не са заседнали пред компютъра през целия ден.

5. Комуникиране

Взаимодействието между хората е идеално за децата, но докато не е безопасно за тях да се върнат в училище, насърчавайте децата си към видео чат или текстово съобщение, а не просто да превъртат през социалните медии. 

Не искате децата ви да се чувстват социално изолирани, но в същото време искате да ги защитите да не станат изцяло зависими от техните устройства. Седнете децата си за разговори лице в лице за времето пред екрана. За да бъдете равноправни, обсъдете колко време според тях е разумно да прекарват онлайн и сключете „договор“, обвързвайки се с конкретни часове време пред екрана и извън екрана.

6. Придържайте се към традиционните форми на учене

Прекомерното използване на екранно време може да има неблагоприятно въздействие върху младите мозъци, така че е важно при тези специални обстоятелства да бъдете изключително внимателни, когато става въпрос за най-малките. 

Родителите задължително трябва да насърчават четенето на хартиени книги и учебни помагала

Проучванията показват, че дистанционното образование може да бъде предизвикателство за всички възрасти, но особено за малките деца, така че правете каквото можете и винаги се отнасяйте с повишено внимание. Стимулирайте себеизразяването, като дискутирате с децата си за това, което правят, а също така насърчавайте творческото писане и въображението с постоянно разказване на истории.

7. Всички сме в този проблем ЗАЕДНО

Помнете, че не сте сами в това пътуване. Потърсете други родители, за да видите какво са намерили за ефективен начин за справяне с онлайн обучението или да попитате дали имат нужда от помощ. Споделете своите притеснения и полезни съвети. Важно е всички да работим заедно като общност за доброто на нашите деца и семейства.

8. Планирайте работата и следвайте плана си

Доброто планиране може да облекчи стреса както за децата, така и за родителите. Попитайте с децата си за техните планове и им помогнете да разработят писмен график не само за деня, но и за седмицата като цяло. 

Помогнете им да определят приоритети и ги научете да създават цели, задачи и срокове, точно както правят възрастните, когато отиват на работа. Задачите, които може да не са им трудни, докато посещават училище, могат да станат по-трудни за учене от дома, затова е важно да се определят границите и да се предлагат стимули за правилно поведение. 

9. Не се отпускайте

Въпреки че оставането вкъщи от училище може да се усеща като почивни дни за някой празник, напомнете на децата си, че не са във ваканция. Задачи, оценки, изисквания и тестове не са отменени само защото учебните часове са се преместили онлайн.

10. Не забравяйте да се забавлявате

Планирайте дейности извън екрана за цялото семейство. Между училищните и служебните задължения е рядко родителите и децата да имат толкова много време заедно, затова го превърнете в възможност за сближаване. 

Напишете прогнози за телевизионно предаване, което цялото семейство гледа. Организирайте турнири, семейни игри с карти, монополи или шах, или излезте навън за поход или разходка заедно след училище. Следвайте указанията на вашата общност за безопасно поведение и събития, разбира се, но не забравяйте да намерите време за забавление с децата си.

Без съмнение, това е предизвикателно време както за родители, учители, така и за деца. Изследванията показват, че времето на екрана може да има както положителни, така и неблагоприятни въздействия върху децата, а преминаването към онлайн образование само ще увеличи времето на вашите деца с техните устройства.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук